Мароко: Полиција тукла демонстранте, повређено више учитеља

РАБАТ:  Мароканска полиција тукла је демонстранте на данашњем протесту учитеља, а користили су и водене топове, јавља АП.
Marokanska policija tukla je demonstrante  Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy
Фото: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Синдикат учитеља одржао је протест испред Министарства образовања у престоници Рабату, након чега је кренула шетња према оближњој краљевској палати када је дошло до сукоба са полицијом.Новинари агенције АП видели су да је полиција тукла учитеље, међу којима је било више повређених, а поједини су се и онесвестили. Амбулантна и полицијска кола изашла су на лице места.

Више хиљада демонстраната дошло је широм Марока у Рабат како би захтевали повећање повећање плата и унапређења. Агенција наводи да су демонстранти захтевали и више прилика за најмање плаћене учитеље, који имају плату од око 400 евра.Једна од спорних тачака такође су и привремени уговори у раду који не пружају здравствено осигурање и пензију.

"Ми смо дошли да мирно прошетамо, али нажалост, полиција нас је напала. Учитељи су падали на земљу. Учитеље вређају. Наша порука је образовање. Престаните са неправдом", рекла је једна од учитељица на протесту.Истовремено, одржане су демонстрације на којима су захтеване демократске реформе и друштвена правда.

АП подсећа да у Мароку није свргнут диктатор као што је био случај у Тунису и Египту током Арапског пролећа пре осам година, али се редовно одржавају протести против мањка воде, сексуалног злостављања и полицијског насиља. У Мароку се одржава око 48 протеста дневно.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести