Медведев објаснио разлоге оставке

БЕОГРАД: Доскорашњи премијер Русије Дмитриј Медведев дао је интервју за Први канал Русије у ком је објаснио због чега је цела руска влада са њим на челу поднела оставку 15. јануара, након што се председник Владимир Путин обратио нацији, затраживши убрзано решавање великих социјалних, економских, технолошких проблема, преноси Радио-телевизија Србије (РТС).
medvedev dmitrij/Tanjug
Фото: Танјуг/АП/Дмитриј Медведев

Док поједини познаваоци политичких прилика у Русији оцењују да се Медведев није снашао у новим Путиновим плановима, он је изнео своје разлоге.

"Прва и најважнија ствар коју сам рекао председнику на састанку 15. јануара јесте да његова порука оцртава врло амбициозне задатке за политички систем, који у одређеној мери чак и мењају равнотежу моћи у земљи – ово се односи на владу, парламент, делом на председника, на правусуђе", рекао је Медведев.

Оценио је да, како би могао да доноси све те одлуке, председник мора да буде апсолутно слободан да дискутује и предузима мере без обзира на било који други фактор, укључујући и владу.

Сматра да је време други фактор, пошто је функцију премијера обављао готово осам година.

"Ово је, после свега, био врло дуг и компликован посао везан за доношење одлука о јако компликованим питањима. И то такође треба узети у обзир", истакао је Медведев.

Бивши руски премијер ће убудуће обављати дужност заменика шефа Савета за безбедност. Поручио је да неће ићи на дужи одмор.

"Скијаћу неколико дана, па се враћам и радићу. У том смислу, нема посебних промена, наставићу да радим", рекао је Медведев.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести