Меркел и Макрон: Свет ће бити другачији после короне

БЕРЛИН: Пандемија коронавируса пружа шансу за нови поредак светске политике, сматрају немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон, као и други светски политичари.
Merkel i Makron Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Фото: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

„Свет ће након пандемије бити другачији“, нагласили су Меркел и Макрон у тексту за „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг“ (ФАЗ).

Актуелна криза, сматрају, пружа могућност да се ефикасном шарадњом, солидарношћу и координацијом поново постигне консензу о међународном поретку, како додају, поретку који би се ослањао на мултилатерализам и владавину права.

Текст су, поред Меркелове и Макрона, потписали још и председник Сенегала Маки Сал, као и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

„Ковид-19 криза је највећи тест светске солидарности“, подвлаче они, додајући да су, и да је само једно место на свету погођено овим вирусом, угрожени сви људи и привреде широм света.

Из тога, истичу, неопходно је повући поуке за будуће кризе.

„Уместо културе и вредности користити једне против других морамо градити на интегративнијием мултилатерализму. При том морамо пазити на све наше разлике, као и наше заједничке вредности које су део Конвенције о људским правима“, подвлаче светски званичници.

Истичу да није само пандемија та која захтева снажан и међународно координисани одговор, наводећи као пример даљих изазова као што су глад, екстремно сиромаштво, болести, економски потреси, конфликти и климатске промене.

Затражили су снажније залагање за демократију, образовање и равноправност, те и против национализма и протекционизма.

Они предлажу тешњу сарадњу у оквиру међународних форума као што су групе Г7 или Г20.

У здравству затражили су праведнији и убрзани приступ тестовима, лечењу и вакцинама.

У заједничком тексту осврнули су се и на климатске промене истичући да све владе, компаније, градови и финансијске институције треба да учествују у смањењу емисије штетних гасова.

„Заштита животне средине и здравља, као и социјалних стандарда мора бити у фокусу наших економских модела и истовремено омогућити потребне иновације“, додају они.

„Морамо осигурати да глобални развој обухвати сваког. Морамо сада пружити појачану подршку земљама у развоју, посебно у Африци“, закључује се у заједничком тексту.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести