Милијарду људи у свету могло би бити заражено короном

ЊУЈОРК: Милијарду људи могло би се заразити корона вирусом широм света, уколико се угроженим земљама не пружи хитна помоћ, упозорио је Међународни одбор за спас (ИРЦ).
korona kovid
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Међународна хуманитарна организација, коју је 1933. основао Алберт Ајнштајн, објавила је да је финансијска и хуманитарна помоћ неопходна, како би се успорило глобално ширење вируса.

Многе земље у развоју имају ниску званичну стопу заразе или број смртних случајева - али верује се да је стварни број много већи, упозорава ИРЦ.

Међународна организација подсећа да је главни проблем са којим се суочавају земље у развоју или нестабилне земље недостатак одговарајуће медицинске опреме за лечење пацијената са Ковид-19.

У Авганистану и Пакистану има мање од 10 респиратора на милион становника, а у Нигерији је та бројка још мања - 0,8 на милион.

Као поређење, Италија, која има једну од највећих стопа смртности од корона вируса у свету, имала је 80 респиратора на милион људи на почетку кризе.

Зато је, кажу, "крхким земљама", попут Авганистана и Сирије, потребно "хитно финансирање", како би се избегла велика епидемија, преноси Би-Би-Си.

У извештају који је засниван на моделима и подацима Светске здравствене организације и лондонског Империјал колеџа, процењује се да би глобално могло бити између 500 милиона и милијарду заражених.

Такође је речено и да би могло бити више од три милиона смрти у бројним земаљама погођеним ратовима и нестабилношћу.

Ови бројеви требало би да служе као позив за буђење, рекао је председник Одбора Дејвид Милибанд.

Милибанд је додао да "пуна, разорна и несразмерна тежина ове пандемије тек треба да се осети у крхким и ратом разореним земљама света“.

Сада је кључно да донатори хитно почну флексибилно финансирање. Владе морају да раде заједно, како би уклониле било какве препреке за хуманитарну помоћ, истакао је Милибанд.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести