Мишел: Помоћ ЕУ и држава чланица Украјини до сада 50 милијарди евра

БРИСЕЛ: Председник Савета Европске уније Шарл Мишел изјавје данас да су ЕУ и њене државе чланице од почетка руске инвазије до сада помогле Украјину са 50 милијарди евра.
e
Фото: Youtube Printscreen

„Заједно ЕУ и њене државе чланице дале су скоро 50 милијарди евра“, навео је он на конференцији за новинаре. Мишел је то рекао након потписивања Заједничке декларације о сарадњи ЕУ-НАТО.

“Први пут у историји ЕУ је доставила војну помоћ Украјини преко механизна европског мировног фонда, само неколико сати после почетка рата. До сада смо стигли до 3 милијарде евра које се могу додати на војну помоћ коју су дале државе чланице. Од првог дана ми стојимо уз народ Украјине са војном, финансијском, дипломатском и политичком подршком. ЕУ и њене земље чланице су дале скоро 50 милијарди евра Украјини”, нагласио је Мишел.

Председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен је на прес конференцији изјавила да ЕУ продужава режим санкција, те да ће ускоро државама чланицама бити предложене санкције против земаља које помажу Русији као што су Белорусија и Иран и да ће та подршка трајати док буде било потребно.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести