Мјанмар: Објављена листа оптужених јавних личности

ЈАНГОН: Медији које контролише војна хунта у Мјанмару објавили су листу с фотографијама оптужених угледних јавних личности, музичара, глумаца и других, док војне власти настављају да прете свима који изражавају подршку протестима против пуча и хапшења легално изабране премијерке Аунг Сан Су Ћи.
s
Фото: Pixabay.com

Лист Глобал Њу Лајт, који је под контролом војних власти, објављивао је прошле суботе и недеље листу људи који ће, како је наведено, бити оптужени за изазивање страха и ширење лажних вести, са запрећеном затворском казном до три године, преноси лондонски Гардијен.

Државни медији су оптужили лица са листе да подржавају грађанску непослушност и протесте.

Велики број учесника демонстрација против војне хунте одбија да одлази на посао, а рад царинске службе, банака и јавног саобраћаја је готово паралисан.

Од почетка демонстрација у Мјанмару, припадници снага безбедности убили су 570 људи, међу којима и 43 деце, и ухапсили 2.728 грађана.

Ухапшен познати комичар Зарганар

Власти у Мјанмару ухапсиле су данас најпознатијег домаћег комичара Зарганара, док истовремено настављају са нападима на људе које оптужују за подстицање протеста против војног пуча изведеног у фебруару.

Припадници полиције и војске, који су дошли са два војна возила, одвели су Зарганара из његове куће у Јангону, објавио је његов колега комичар Нгепјавкјав на Фејсбуку, пренео је АП.

Зарганар (60) је сатиричар оштрог језика који је био повремено у затвору од када је био активан у неуспелом народном устанку 1988. против претходне војне диктатуре.

Он је, такође, познат по свом хуманитарном раду, посебно по упућивању помоћи жртвама циклона Наргис 2008. године.

Медији које контролише војна хунта у Мјанмару објавили су листу са фотографијама оптужених угледних јавних личности, музичара, глумаца, писаца и новинара због ширења информација које угрожавају стабилност земље.

Демонстранти су данас испрскали црвеном бојом путеве у Јангону, подсећајући хунту да има крв на рукама док се кризи коју је донео војни пуч не назире крај, пренео је Ројтерс.

Неколико група позвало је на бојкот Фестивала воде, који се одржава следеће недеље, а обележава будистичку Нову годину.

У памфлетима у којима са позива на бојкот наводи се да ће то бити учињено у знак солидарности са породицама убијених.

У Мандалају, другом по величини граду у земљи, снаге безбедности користиле су данас шок бомбе и пуцале из оружја да би прекинули марш медицинских радника који готово свакодневно протестују против пуча. Најмање 570 демонстраната и случајних пролазника, укључујући 47 деце убијено је од извођења пуча, навело је Удружење за помоћ политичким затвореницима.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести