Модерна није добила одобрење ФДА за бустер дозу

ВАШИНГТОН: Научници Америчке агенције за храну и лекове (ФДА) саопштили су данас да Модерна није испунила њихове критеријуме којима би се одобрила употреба бустер дозе антиковид вакцине.
Kovid 19  vakcina Moderna Foto:AP Photo/Charlie Riedel
Фото: Ковид 19 вакцина Модерна Фото:AP Photo/Charlie Riedel

ФДА је навела да су подаци за Модернину вакцину показали да бустер доза повећава заштитна антитела, али да разлика у нивоу антитела пре и након давања треће дозе није довољно велика, посебно код особа код којих су нивои антитела остали високи, пренео је Ројтерс.

ФДА углавном прати савет својих експерата, али није обавезна да их послуша.

Група саветника Америчких центара за превенцију и контролу болести (ЦДЦ) ће се сусрести следеће недеље како би разговарали о специфичним препорукама за то ко може да прими бустер дозе у САД, уколико ФДА одобри одређену вакцину.

Модерна тражи ауторизацију за бустер дозу од 50 микрограма, што је половина оригиналне дозе вакцине која се даје у размаку од четири недеље.

Компанија је затражила од ФДА да јој се дозволи трећа доза за особе од 65 година и старије, као и за имунокомпромитоване, нешто налик ауторизацији коју је добила ривалска фармацеутска кућа Фајзер и њен партнер Бионтех.

Саветници ФДА ће такође размотрити давање бустер дозе за вакцину Џонсон и Џонсон у петак, која се прима у једној дози.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести