Могуће је да корона оштећује нервни систем

ЛОНДОН: Корона вирус могуће изазива оштећења нервног система, тврде аутори студије о неуролошким компликацијама забележеним код пацијената оболелих од КОВИД-19.
korona vakcina lekovi lek pixabay
Фото: pixabay.com
Они су истакли да су неуролошки проблеми били први и главни симптоми заразе корона вирусом код неких пацијената и упозорили лекаре да обрате пажњу на то.
 
Лекари можда нису свесни симптома озбиљних и потенцијално смртоносних оштећења мозга изазваних корона вирусом, који се јављају међу блажим случајевима заразе или код пацијената који се опорављају од болести, упозоравају научници.
 
Неуролози су данас у часопису Мозак (Браин) објавили студију о компликацијама забележеним код преко 40 пацијената оболелих од ЦОВИД-19 у Великој Британији, који варирају од упале мозга и делиријума до остећења нерава и можданог удара.
 
У неким случајевима неуролошки проблеми су били први и главни симптоми ЦОВИД-19, пренео је лондоски Гардијан.
 
Аутори студије открили су пораст акутног демијелинизирајућег енцефаломијелитиса (АДЕМ), болести опасне по живот, након што је први талас пандемије захватио Британију.
 
Пре пандемије, у току једног месеца био је по један забележени случај ове болести, док је у априлу и мају потврђен број особа оболелих од АДЕМ-а на недељном нивоу износио два или три.
 
Студија показује да је упалу централног нервног система имало 12 пацијената заражених корона вирусом, болест мозга са делиријумом или психозом десеторо, осморо је имало мождани удар, а других осморо проблеме периферног нервног система, углавном Гилен-Бареов синдром, аутоимуну болест која напада нерве и изазива парализу, а која доводи до смртног исхода у пет одсто случајева.
 
Мајк Занди, вођа тима који је спровео истраживање, тврди да начин на који корона вирус напада мозак није виђен раније код других вируса. Он је истакао да АДЕМ има одређене сличности са мултиплом склерозом, али је много озбиљнији, а особа од ове болести често оболи изненада. Неки пацијенти због ове болести могу да постану трајни инвалиди, док други могу да се опораве без последица.
 
Корона вирус је код неких пацијената оставио дугорочне последице и по излечењу, као што су кратак дах, умор, укоченост мишића, слабост и проблеми са памћењем.
 
У студији се спомиње и пацијенткиња стара 55 година, без историје психичких поремећаја, која је након заразе корона вирусом почела да халуцинира. Ова жена је због тога поново примљена у болницу, након чега се њено стање поправило уз терапију антипсихотика.
 
Занди истиче да тим који стоји иза студије жели да лекари широм света буду свесни ових компликација ЦОВИД-19. Он је рекао да изгледа ЦОВИД-19 негативно утиче на мозак, али да је потребно спровести додатна истраживања на ту тему, којих је до сада било јако мало, с обзиром на то да су многи пацијенти исувише болесни да би ишли на скенер главе и друга испитивања.
 
Овај научник је забринут да би корона вирус могао да доведе до блажег оштећења мозга код мањег дела популације који би постао уочљив тек у наредним годинама, што је могуће да се догодило након пандемије шпанског грипа 1918. године.
 
Занди се нада да до тога неће доћи, али је истакао да је то нешто на шта људи морају да буду припремљени, с обзиром на размере пандемије корона вируса.
EUR/RSD 117.5644
Најновије вести