Могуће потпуно гашење електричне мреже у Кијеву

КИЈЕВ: Градске власти у Кијеву упозориле су да је могуће потпуно гашење електричне мреже у главном граду, а украјински премијер Денис Шмихал је изјавио да је скоро половина енергетског система земље онеспособљена због руских напада.
k
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Kravchenko, ilustracija)

Последњих неколико недеља Русија је појачала нападе на украјинске енергетске објекте, а у уторак и четвртак је циљала на енергетску инфраструктуру широм земље тешким ваздушним нападима, пренео је Ројтерс.

Нажалост, Русија наставља да изводи ракетне нападе на украјинску цивилну и критичну инфраструктуру. Скоро половина нашег енергетског система је угашена, рекао је Шмихал после разговора са европским комесаром за трговину Валдисом Домбровскисом.

Кијев је један од градова који је најтеже погођен нападима ракета и беспилотних летелица, који су повремено прекидали снабдевање
електричном енергијом, грејањем и водом у многим областима како се приближава зима, наводи британска агенција.

Спремамо се за различите сценарије, укључујући потпуно гашење, рекао је заменик шефа градске администрације Микола Поворозник.

Он није прецизирао шта би се догодило уколико се електромрежа потпуно угаси, али су званичници рекли да не разматрају евакуисање било ког града.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести