Највеће жариште опасног П1 соја ван Бразила је у Канади

ВАНКУВЕР: Највеће жариште опасног бразилског соја П1, који је однео на десетине хиљада живота у Бразилу, налази се у канадском скијашком одмаралишту Вистлер, у Британској Колумбији, јавља Гардијан.
v
Фото: pixabay.com

Власти провинције су морале да затворе то одмаралиште крајем марта када су схватили да међу оболелима од корона вируса има и оних с бразилским мутираним типом ковида-19.

Док канадске провинције руше негативне рекорде по броју оболелих од короне, стручњаци су врло забринути због опасног и брзог ширења разних сојева.

Од 877 потврђених случајева П1 соја, у Британској Колумбији има скоро 200 заражених и то је чини највећим жариштем бразилског соја ван те јужноамеричке земље, где има више од милион активних случајева, а бразилске власти кажу да око 90 одсто пацијената болује од П1 соја.

За П1 се верује да је врло заразан и да је знатно више фаталан за млађе људе, а има велику моћ да реинфицира особе које су прележале ковид.

Раније студије су показале да може да реинфицира од 25 до 61 одсто људи који су прележали ковид-19, али ће се права бројка утврдити тек када се више буде знало о бразилском мутираном типу.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести