НАПАДАЧ НА ФИЦА ПЕСНИК И ОСНИВАЧ ПОКРЕТА ПРОТИВ НАСИЉА Важи за великог критичара власти

Осумњичени за атентат на словачког премијера Роберта Фица идентификован је као Јурај Цинтула, 71-годишњи песник и оснивач ''Покрета против насиља'', пренела је словачка Правда.
1
Фото: Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Како преносе словачки медији, Цинтула легално поседује пиштољ из којег је пуцао на Фица. Цинтула живи у месту Левице, а један је од оснивача књижевног клуба ''Дух'', у којм је активан од 2005. године.

Написао је три збирке поезије, један роман и збирку прича, а од 2015. члан је Удружења словачких књижевника.
У жижу јавности први пут доспео је 2016, када је, док је радио као обезбеђење у робној кући, нападнут. Тада му је млађи мушкарац нанео повреде на глави, због чега је дуго одсуствовао с посла. Након тога, покренуо је петицију за оснивање Покрета против насиља.

''Насиље је честа људска реакција, један облик изражавања обичног незадовољства стањем ствари. Будимо незадовољни, али не и насилни'', писало је у тексту те петиције. Покрет је позивао на супротстављање насиљу било које врсте, ''од ванредног стања до физичког или психичког насиља у породици''.

Цинтула важи за великог критичара власти у Словачкој, а највише је критиковао Фица због тога што, према његовим речима, није чинио довољно да заустави коцкање у земљи.

''У сваком граду и селу постоји аутомат на коме коцкари мастурбирају за новац позајмљен од породице или познаника, па то је десетине хиљада евра. Шта држава ради по том питању?'', написао је на свом блогу на сајту књижевног клуба.

РТС

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести