Научници: Синофармове вакцине безбедне и ефикасне

ЏАКАРТА: Две вакцине кинеске компаније Синофарм су безбедне и ефикасне против ковид-19, наведено је у студији објављеној у медицинском Часопису Америчког лекарског удружења.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Научници су чекали више детаља о ове две вакцине, иако се оне већ користе у многим земљама, а једна је недавно добила подршку Светске здравствене организације за хитну употребу, пренео је АП.

У извештају објављеном онлајн у Часопису Америчког лекарског удружења, закључује да су вакцине ефикасне око 73 одсто, односно 78 процената, као што је Синофарм раније и тврдио.

Истраживачи из Синофарма и његових локалних партнера на Блиском истоку наводе да је у истраживању учествовало око 40.380 учесника.

Коришћене су две вакцине компаније Синофарм, једна коју је развио Институт биолошких производа из Вухана, друга коју је развио Пекиншки институт за биолошке производе и плацебо.

Истраживање је изведено у четири државе - Бахреину, Уједињеним Арапским Емиратима, Египту и Јордану, међутим, у студији су приказани само подаци за Бахреин и УАЕ.

"Нема ничег врло изненађујућег. У складу је са оним што су раније тврдили, али не уклања у потпуности сумње у вези Синофарма'''', рекао је Ђин Донг-јан, професор медицине на Универзитету у Хонг Конгу који није био укључен у студију.

Вакцине, обе направљене од инактивираних вируса, већ су дате милионима људи широм света.

Светска здравствена организација одобрила је Пекиншком институту за биолошке производе вакцину против ковид-19 за хитну употребу почетком маја, тако да је то прва кинеска вакцина која је добила сертификат.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести