НАВИКЛИ ДА ЖИВЕ У БЛИЗИНИ ЉУДИ Проглашено ванредно стање због појаве медведа

БРАТИСЛАВА: У неколико округа на северу Словачке проглашено је ванредно стање због појаве такозваних синантропских медведа, медведа који су се навикли да живе у близини људи.
medved pixabay
Фото: pixabay.com

Ванредно стање се односи на округе Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Мартин и Турчијанске Теплице (сви у региону Жилине), Попрад и Кежмарок (оба у Прешовској области), пренео је ТАСР.

Очекује се да ће ванредна ситуација бити проглашена у још неколико округа Банскобистричког региона и појединим окрузима Тренчинског региона.

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток рекао је да је циљ проглашења ванредног стања заштита људи који живе у градовима.

"То ће омогућити и полицијском корпусу и ударним екипама за медведе да боље одговоре на повећану појаву медведа", истакао је он.

"Ударне екипе за медведе биће појачане и желимо да на овај начин јасно гарантујемо људима да је држава ту да их заштити", рекао је Шутај Ешток.

Пораст броја насилних сусрета медведа и људи последица је тога што су се медведи навикли у одређеним областима на присуство људи, изјавио је министар животне средине Томаш Тараба.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести