Не назире се решење ситуације с мигрантима у БиХ

БИХАЋ: Не смирује се ситуација у Бихаћу због најављеног премештања миграната из мигрантског кампа Липа, који је на двадесетак километара од Бихаћа, у недавно затворени прихватни центар Бира, који се налази у центру града.
migranti
Фото: Tanjug (AP Photo/Kemal Softic), ilustracija

Грађани Бихаћа спречили су улазак три транспортна возила Међународне организације за миграције (ИОМ) у камп Бира и најавили да ће стражарити колико год буде потребно, али повратак миграната у центар града неће дозволити, пренео је сарајевски портал Кликс.

До проблема с мигрантима је дошло због одлуке ИОМ да ипак затвори мигрантски камп Липа, а након одласка представника те међународне организације из мигрантског центра, мигранти су јуче запалили шаторе и изазвали пожар великих размера који је, како су тврдили очевици с лица места, све уништио.

Савет министара БиХ је прошле седмице, после апела званичника Европске уније, одлучио да камп Липа остаје за презимљавање миграната и да ће бити опремљен контејнерима.

Томе се успротивила најутицајнија бошњачка странка Бакира Изетбеговића, захтевом да се мигранти распореде и на друге просторе, а не само тамо где живе Бошњаци.

За сада нема решења за више од 1.200 миграната који су се налазили у кампу Липа и још двестотине њих који су били изван кампа.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести