Немачка продужила мере до 7. марта

БЕРЛИН: Представници немачке савезне и покрајинских влада одлучили су вечерас да садашње строге мере затварања буду продужене до 7. марта, уз нека попуштања, попут отварања фризерских салона почетком марта.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

"Ситуација с инциденцијом од последњег састанка се побољшала. Желим да захвалим грађанима што су својим понашањем допринели побољшању ситуације. Међутим, ми желимо да још смањимо инциденцију и зато продужавамо актуелне мере“, изјавила је вечерас немачка канцеларка Ангела Меркел након видео-конференције с премијерима савезних покрајина.

Она је указала на то да је тренутно најважније спречавање ширења мутирајућих сојева вируса који су се појавили у Немачкој, преноси Хина.

"Даље мере повезане су с мутацијама вируса чије ширење морамо да спречимо по сваку цену. Врло је важно да до средине марта пратимо развој ширења мутирајућих вируса како не би дошло до трећег таласа", рекла је немачка канцеларка.

У сектору васпитања и образовања, који је у Немачкој у надлежности савезних покрајина, донета је одлука да то федералне јединице реше свака према сопственој процени.

„Моја је жеља била да школе и вртиће почињемо да отварамоп тек од 1. марта када очекујемо стабилни пад инциденције испод 50. Али оставили смо отворено савезним покрајинама да саме одлуче о отварању образовних и васитних установа“, рекла је Меркел и додала како је „федеративни систем бољи од централистичког“.

Од 1. марта требало би дозволити рад фризерским салонима уз строго придржавање хигијенских мера и ношења маски.

Немачка канцеларка је нагласила да и даље на снази остају мере ограничавања контаката.

Тако је и даље дозвољен сусрет представника једног домаћинства са само једним чланом неког другог домаћинства.

„Морамо бити опрезни с попуштањем зато ће и даље вредети правило смањења контаката на најмању могућу меру, што укључује и рад од куће где год је то могуће“, рекла је Меркел.

И даље на снази остаје обавеза ношења медицинских маски у продавницама и јавном превозу.

Као следећи корак након отварања фризерских салона Меркел је најавила попуштање у сектору малопродаје и културних установа, али када седмодневна инциденција трајно падне испод вредности од 35.

Нови састанак у истом саставу превиђен је за 3. март, када би на темељу епидемиолошке ситуације требало одлучити о даљим мерама или укидању постојећих које се односе на путовања, рад угоститељских и спортских објеката.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести