НЕМАЧКА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ Све због скандала који тресе Пољску

Званичници немачке владе разговарали су данас са пољским колегама тражећи од њих да разјасне колико је виза издато у оквиру илегалног програма у којем су неки пољски конзулати издавали визе у Африци и Азији у замену за новчану надокнаду, изјавио је један немачки званичник.
varsava
Фото: pixabay.com

Пољску недељама потресају извештаји да су њена конзуларна одељења од 2021. године издала око 250.000 виза избеглицама из Азије и Африке у замену за мито од по неколико хиљада долара, преноси АП. Пољска је чланица безвизне зоне ЕУ познате као Шенгенска зона и када се избеглице докопају Пољске могу слободно да прелазе европске границе, укључујући и немачку границу.

Конзервативна влада у Варшави потврдила је да је дошло до неких грешака, али подсећа да су власти извршиле нека хапшења и отпуштања инсистирајући да размере овог проблема нису толико велике као што су преносили пољски медији. Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер разговарала је данас телефоном са пољским колегом Маријушом Каминским док је пољски амбасадор у Немачкој Даријуш Павлос позван на разговор са немачким државним секретаром Берндом Кресером у министарству унутрашњих послова у Берлину, рекао је за АП неименовани званичник немачке администрације.

Исти извор је додао да су немачке власти такође поставиле питање које контрамере предузима влада у Варшави. Немачки званичник који је захтевао анонимност приметио је да је немачка савезна полиција због тренутне ситуације са избеглицама значајно појачала безбедносне мере у пограничним подручјима и на немачким границама, посебно на немачко-пољској граници.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести