Невакцинисани ће у Квебеку плаћати здравствени порез

КВЕБЕК: Канадска покрајина Квебек наплаћиваће здравствени порез становницима који нису вакцинисани против ковида-19, јавља ББЦ.
korona zaraza pix
Фото: Pixabay.com

Квебек, који је забележио највећи број смртних случајева повезаних са ковидом у Канади, тренутно се поново бори са порастом случајева, због чега је премијер Квебека Франсоа Лего најавио да ће ова покрајина бити прва у земљу која ће новчано кажњавати невакцинисане.

Само око 12,8 одсто становника Квебека није вакцинисано, док је, према савезним подацима, нешто више од 85 одсто становника Квебека примило најмање једну дозу вакцине до 1. јануара.

Премијер Лего је на конференцији за новинаре у уторак рекао да ће људи који нису примили прву дозу вакцине морати да плате "допринос", и да износ накнаде још није одлучен, али да ће бити значајан.

"Мислим да је сада то питање правичности за 90 одсто становништва које је поднело неке жртве. Мислим да им дугујемо меру овакве врсте", поручио је Лего.

У Квебеку је на снази полицијски час који траје од 22 сата увече до пат сати ујутру сваког дана.

Од почетка пандемије па закључно са јучерашњим даном, број умрлих од ковида у Квебеку је достигао 12.028, након што су у претходна 24 сата забележена 62 смртна случаја.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести