Нова правила за заштиту ауторских и медијских садржаја у ЕУ 

БРИСЕЛ: Одбор за правне послове Европског парламета подржао је данас Директиву о ауторским правима која се односи на за закон о ауторским правима у добу интернета. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Усвајањем овог закона, платформе попут Фејсбук и Гугл мораће да купују лиценце од медијских компанија пре него што направе линк за њихове приче. 

Истовремено, све објављено на интернету у ЕУ мораће да прође проверу кршења ауторских права.

”Одобрење нове Директиве о ауторским правима у Одбору за правне послове Европског парламента представља корак напред у прилагођавању важећих правила о ауторским правима Европске уније на нову реалност и пословне моделе 21. века ", рекао је аутор извештаја Аксел Вос.

Директиву о ауторским правима на јединственом дигиталном тржишту предложила је Европска комисија 2016. године. 

Нова директива уводи нова правила која се односе на права издавача, разматра проблем разлике у вредностима који се односи на чињеницу да Интернет платформе не носе никакву правну одговорност када је реч о садржајима заштићеним ауторским правима који су корисници ”окачили” на њихову веб локацију.

"Било је пуно лажних гласина и погрешних тумачења о овоме. Нико није и нико неће икада филтрирати интернет! Ми се бавимо ситуацијом где се све више и више злоупотреба појављује на интернет платформама којима је основна намену да деле оно што су учитали њихови корисници. Ове платформе тако остварују знатан профит на основу радова које су поставили корисници и не могу једноставно сакрити иза аргумента да су корисници ти који учитавају садржај заштићен ауторским правима”, рекао је Вос.

Он је навео да ће платформе универзитета, научне базе података и онлине енциклопедије које се не баве садржајем који подлеже заштити ауторских права као својом основном сврхом, бити ослобођене нових правила. 

Нова реформа ауторских права односи се и на медијске издаваче, чији садржај се користи од агрегатора вести да би се остварио профит. 

"Подржавамо опцију да медијски издавачи треба да добију свој део од коришћење њиховог садржаја на интернету, пошто већина прихода у овом тренутку иде агрегаторима вести. Оно што је у питању је опстанак новинарства и заштита квалитета новинарског рада.”, закључио је Аксел Вос.

Он је додао да је у 2013. години око 15.000 новинара изгубило посао, јер издавачким медијима није билло надокнађено коришћење њиховог производа на интернету.

У Европском парламенту наводе да ће нова Директива осигурати фер надокнаду ауторима и извођачима за њихов рад. 

Нова правила би требало да поједноставе продају ауторског садржаја на територији целе ЕУ и хармонизује правила међу земљма чланицама. 

Новим правилима осигураће се надокнаде за директно и индиректно коришћење ауторских дела, а синдикати и друге организације које заступају ауторе ће имати механизам за решавање спорова у овој области, наводе у Европском парламенту. 

Пошто је прошла Одбор за парвне послове Директива о ауторским правма наћиће се на гласању пред Европским парламентом током 2019. године.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести