Око 900 тона литијумских батерија запалило се у фабрици у Француској

ПАРИЗ: Око 900 тона литијумских батерија запалило се у фабрици за рециклажу батерија на југу Француске, саопштиле су данас власти.
pozar vatra
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Пожар је избио у суботу у складишту које се налази у власништву француске групе за рециклажу СНАМ у Вивијезу, северно од Тулуза, написао је локални одборник Паскал Мазет на друштвеној мрежи X.

Како је за телевизију БФМ рекао локални званичник у префектури Авеирон која укључује Вивијез, нема опасност за људе који живе у близини.

На лицу места било је до 70 ватрогасаца који су се борили да пожар ставе под контролу, објавио је лист Монд, док су француски медији пренели слике густог дима над фабриком за рециклажу.

Префектура је у саопштењу које је издала током ноћи навела да је ватра под контролом, и да се очекује да ће ускоро бити угашена.

СНАМ није одговорио Ројтерсу на захтев за коментар о инциденту.

Међутим, на сајту СНАМ у делу који се односи на безбедност стоји да би у случају већег пожара, због производа који се налазе у тој фабрици, вероватно дошло до емисије кадмијума кроз испарења.

Кадмијум је веома токсичан и опасан по животну средину, али на сајту француске групе за рециклажу пише да, с обзиром на окружење у којем се фабрика налази и начина на који се токсична испарења понашају, он не би требало да представља непосредан ризик по здравље становника, наводи Ројтерс.

 

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести