Орбан: Капацитет Мађарске премашује залихе вакцина

БУДИМПЕШТА: Капацитет Мађарске за вакцинацију значајно премашује залихе вакцина, изјавио је данас премијер те земље Виктор Орбан и додао да је могуће убрзање процеса ако мађарске власти одобре кинеску вакцину.
orban
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Како наводи МТИ, та одлука би могла да буде донета у року од неколико дана.

Орбан је у интервјуу за један мађарски радио говорио и о захтеву европске комесарке за здравље и безбедност хране Стеле Кириакидес да државе чланице не би требало да одвојено преговарају са произвођачима вакцина, истичући да више од 100 Мађара умре сваког дана.

"Грчка комесарка не би требало да ми говори шта да радим", поручио је Орбан.

Он је истакао да Мађарска има могућност да добије кинеску вакцину у великим количинама, али да прво морају да је одобре здравствене власти у земљи.

Орбан је рекао да се нада да ће власти дати јасан одговор у наредних неколико дана.

Подвукао је и да је немогуће брже вакцинисати људе, не зато што, како је навео, мађарски здравствени систем није способан за брзе масовне вакцинације већ због недостатка залиха вакцина.

Орбан је нагласио да је до сада вакцинисано 105.728 људи у Мађарској, док је Британија, која је изашла из ЕУ, вакцинисала четири одсто своје популације.

"Стопа вакцинације у ЕУ је испод један одсто због чињеница да нема довољно вакцина", рекао је Орбан.

Он је поручио да је сада, "у времену невоља", задатак набавити вакцину, а не упирати прстом у Брисел.

Премијер Мађарске је оценио да изгледа да је други талас пандемије сузбијен и да број опорављених премашује број новооболелих, а "трећи талас" у другим деловима Европе назвао је "лошим вестима".

Орбан је рекао да расте поверење Мађара у погледу вакцинације и додао да ће вакцину примити више од 1, 7 милиона људи, старијих од 60 година, који имају хроничне болести.

Он је додао да ће вакцине бити у изобиљу када се добије одобрење за кинеску вакцину.

Орбан тврди и да је могуће вакцинисати око 1,5 милиона људи за један викенд.

Мађарски премијер оценио је да је могуће да се животи врате нормалу пре лета, ако се одобри кинеска вакцина.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести