ОВО СМО НАЈВИШЕ „ГУГЛАЛИ“ у 2023. Људи на мрежама ПРЕТРАЖИВАЛИ рат у Израелу, Тејлор Свифт, Илона Маска... А ево шта је ИНТЕРНЕТ ЗАЈЕДНИЦУ највише ПОТРЕСЛО (ВИДЕО)

Уколико сте на „Гуглу“ протеклих месеци покушали да сазнате више о рату између Израела и Хамаса нисте били једини – то је била најпретраживанија вест прошле године.
kompjuter laptop
Фото: pixabay.com

Људи су се такође интересовали за имплозију подморнице „Титан“, као и земљотрес који је погодио Турску и Сирију. Са друге стране, на Википедији су се људи убедљиво највише информисали о ChatGPT, али и о Опенхајмеру, Тајлор Свифт и Илону Маску.

У свом годишњем извештају о претраживању интернета, Гугл је открио да је људе у 2023. години највише занимала ситуација у Гази, од напада Хамаса 7. октобра па до војне акције Израела.

„Рат у Израелу и Гази“ била је најпретраживанија вест широм света, а високо на листи су и питања „шта је Хамас“, „шта се дешава у Израелу“ и „зашто је Хамас напао“.

На листи вест следи и катастрофа која је задесила подморницу „Титан“ и потрага која је уследила, као и земљотрес у Турској и Сирији који је однео више од 50.000 живота.

У категорији познатих, на врху листе је спортиста Дамар Хамлин који је доживео инфаркт током НФЛ утакмице, глумац Џереми Ренер који је доживео тешке повреде док је чистио снег, а ту су и контроверзни бизнисмен Ендру Тејт, ухапшен почетком године у Румунији, и фудбалер Килијан Мбапе.

Како јавља РТС, изненадна смрт Метјуа Перија растужила је милионе обожавалаца Пријатеља широм света, али и привукла највећу пажњу када су у питању познате личности које су преминуле. И смрти легендарних певачица Тине Тарнер и Шинејд О‘Конор такође су изазвале велико интересовање.

Летњи блокбастери Барби и Опенхајмер, такозвани „Барбенхајмер“, нашли су се у врху претраге филмова, а иза њих био је боливудски спектакл Џаван.

Занимљиве су и претраге које откривају развој језика и начина комуникације. Реч године „риз“ (rizz) била је најпретраживанија на пољу сленга, а међу њима се нашла и реч „кринџ“ (cringe).

Шта смо најчешће питали Википедију?

Са 49,4 милиона прегледа, убедљиво на првом месту је ChatGPT и револуционарни напредак нове генерације четботова. Четбот компаније "ОпенАИ" није био само најпретраживанији појам на енглеском, већ на свим језицима – са чак 78 милиона читања.

Велико интересовање ове године изазвала су филмови – чак седам се налази на листи 25 најчитанијих чланака на Википедији. Биографски блокбастер Кристофера Нолана о оцу атомске бомбе нашао се на седмом месту, али је пробудио занимање људи за живот и дело физичара Роберта Опенхајмера, а чланак о њему је пети на листи.

Имајући у виду да се током лета много причало о Барбенајмеру, филм о најпопуларнијој лутки на свету нашао се на 13. месту. Ту су и дугоочекивани наставак Аватара (20. место), трећи део Чувара галаксије (23. место) и ТВ серија The Last of Us.

Спектакуларним успехом светске турнеје, Тејлор Свифт није само доминирала на музичкој сцени већ и претрагама познатих личности на Википедији – 12. место са 19,4 милиона прегледа. После ње, највеће интересовање изазвали су Лионел Меси и Кристијано Роналдо, као и већ поменути Ендру Тејт.

РТС

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести