ПАКИСТАН ИЗДАО НАРЕДБУ Авганистанци до новембра да напусте земљу

ИСЛАМАБАД: Пакистанске власти издале су наредбу да сви тражиоци азила из Авганистана, којих према проценама има око 1,7 милиона, морају да напусте земљу до новембра.
a
Фото: Youtube printscreen/ FRANCE 24 English

Ове године је потврђен нагли пораст напада екстремистичких група дуж границе са Авганистаном што је резултирало ескалацијом тензија, преноси Би-Би-Си.

Пакистанске власти су за нападе на граничним прелазима окривиле оперативце из Авганистана, али талибански режим је негирао те оптужбе.

Прошле недеље, у експлозији у џамији током верске прославе у граду Мастунг, близу границе са Авганистаном, погинуло је најмање 50 људи.

Оваква ситуације је подстакла незадовољство званичног Исламабада који је у уторак најавио сузбијање "илегалних" миграната.

Пакистан је примио стотине хиљада авганистанских избеглица, највише у периоду од повратка талибана на власт 2021. године.

У Пакистану око 1,3 милиона Авганистанаца има избеглички статус, док је још 880.000 добило боравишне дозволе, наводи се у извештајима Уједињених нација.

Међутим, пакистански министар унутрашњих послова Сарфраз Бугти изјавио је да још 1,7 милиона људи борави илегално у Пакистану, што се очигледно односи на оне који још нису стекли ни статус избеглице.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести