Палестинци поднели тужбу МКС, Израел: Циничан корак

ЈЕРУСАЛИМ:  Палестински министар спољних послова Ријад Малки данас је у Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу поднео тужбу против Израела због злочина над Палестинцима, а Израел је такав корак означио као циничан.
Sukob u Gazi Foto: AP Photo/Khalil Hamra
Фото: AP Photo/Khalil Hamra

Палестинци су затражили од МКС хитну истрагу, док је Израел затражио од суда да одбаци тужбу, пренела је агенција АП.Тужбу Палестинаца израелско министарство спољних послова означило је и апсурдном и оптужило је Палестинце за подстицање и постављање цивила као "људски штит". 

Израелско министарство је навело и да МКС нема надлежност, јер Израел није члан тог суда."Израел очекује да МКС и његов тужилац не потпадну под палестински притисак и да остане чврст према континуираним палестинским напорима да политизују суд и подрије његов мандат", наведено је у саопштењу израелског министарства.

Шеф палестинске дипломатије рекао је да се у поднетој тужби тражи истрага израелске политике на Западној обали, Појасу Газа и источном Јерусалиму од како се Палестина прикључила МКС у јуну 2014. године.

Истрагом би, како је Малки рекао, требало да буде укључена илегална градња насеља на територији коју Палестинци сматрају својом као и недавно насиље у Гази, где су израелске снаге безбедности убиле више од 100 Палестинаца током протеста дуж границе с Израелом.

Захтев Палестинаца је значајан "тест" одговорности МКС.МКС је спровео прелиминарну истрагу 2015. године о наводним злочинама на палестинској територији, укључујући наводе о злочинама обе стране у конфликту 2014. године у Гази као и израелску илегалну градњу, пренела је америчка агенција.

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести