Париз за ефикаснији процес приступања ЕУ

БРИСЕЛ: Француска државна секретарка задужена за европске послове Амели де Моншален каже да се Париз залаже за процес приступања ЕУ који је ефикаснији и конкретнији и који би био кредибилан како у очима грађана ЕУ тако и за грађане Западног Балкана.
p
Фото: Youtube Printscreen

Де Монтшален је долазећи на састанак Савета ЕУ оценила да је важно што ће министри одмах наставити да разговарају о политици проширења како би на мајском самит у Загребу "на ноге ставили ефикаснију процедуру приступања ЕУ".

"Ми не мењамо правила усред процеса. Оно што видимо јесте да процес не функционише јер траје дуго, фрустрирајући је за учеснике, није политички вођен од стране ЕУ већ постоји неки аутоматизам, а пре свега грађани земаља које преговарају не налазе своје интересе у таквом процесу", оценила је француска министарка.

Де Моншален је оценила да у процесу приступања ЕУ "постоје фрустрације" и навела пример Србије и Црне Горе, које према њеним речима, преговарају већ дуго без конкретног напретка на терену.

"Видимо да све више људи одлазе из региона, а са ЕУ стране се успоставила спорост која је незадовољавајућа", каже де Моншален.

 

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести