Парламентарна већина скупила потписе за смену Ђукановића

ПОДГОРИЦА: Парламентарна већина Црне Горе сакупила је вечерас 41 потпис подршке предлогу за покретање пред скупштином поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав, односно поступка за разрешење Мила Ђукановића.
djukanovic
Фото: Tanjug/Predsedništvo CG

Иницијатива је достављена председници шкупштине Данијели Ђуровић.

Вест је на ТВЦГ потврдио и посланик Демократског фронта Јован Вучуровић.

"Председник Црне Горе повредио је Устав јер није позвао на разговоре о мандатару за састав владе све представнике политичких партија заступљених у скупштини, што му је била дужност. Позив нису добиле партије Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија, и савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке", наводи се у документу. Посланик ДФ Предраг Булатовић рекао је раније да је та странка написала иницијативу и потписала, сходно Уставу, "поступак за разрешење председника државе".

"Уставна одредба није испоштована, није позвао на консултације Миодрага Лекића, Горана Даниловића, Максима Вучинића", навео је Булатовић.

Устав Црне Горе предвиђа да поступак за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав може покренути скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

Лидер Демоса Миодраг Лекић оптужио је раније данас Ђукановића да је покушајем заустављања поступка избора владе грубо прекршио основне принципе демократије и злоупотребио функцију коју обавља, и позвао га да то јавно расправе.

Лекић, којег је стара парламентарна већина предложила за мандатара за састав нове владе, навео је да је Ђукановић иако је био упознат са предлогом имена мандатара, "у препознатљивом стилу несагледавања општег интереса, већ парцијалног" злоупотребио функцију коју обавља и заобишао вољу парламентарне већине и тиме продубио кризу у земљи, пренео је портал ЦДМ.

Он сматра да је Ђукановић манипулисао са, како каже, у Уставу непостојећим појмом "потписа" и наставио да износи нетачне наводе о кашњењу.

EUR/RSD 117.3176
Најновије вести