Песков: НАТО фактички учесник сукоба; Надам се да ће Србија имати снаге...

МОСКВА: Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је "специјална војна операција" почела као конфликт Русије и Украјине, али да је НАТО сада постао фактички учесник сукоба.
peskov
Фото: Youtube/ NBC

"Тешко је било замислити да ће се чланице НАТО-а, Сједињене Америчке Државе и европске државе, прво индиректно, а потом и директно, умешати у овај конфликт. НАТО је сада фактички учесник овог сукоба, на страни Украјине", поручио је Песков у интервјуу за бањалучку АТВ.

Он је навео да је "специјална војна операција" веома тешка операција и да је главни циљ осигурати безбедност људи који живе у Донбасу.

"Делимично нам је успело да извршимо тај задатак, а делом смо још далеко од његовог потпуног извршења", рекао је Песков.

Портпарол Кремља је истакао да Русија споро напредује у Украјини зато што не води рат, већ специјалну војну операцију.

"Водити рат је сасвим друга ствар. То је потпуно уништавање инфраструктуре, потпуно уништавање градова и тако даље. Ми то не радимо. Трудимо се да сачувамо инфраструктуру и под два, трудимо се да сачувамо људске животе", навео је он.

Говорећи о покушају напада два дрона на Кремљ, Песков је рекао да се тај напад може третирати "као покушај терористичког напада на шефа руске државе".

"То је веома узнемирујуће и неприхватљиво. Терористичка активност државе. Ми сматрамо да је Украјина на тај начин практично сама себе сврстала у ред држава спонзора тероризма, чак не правно, него де факто, фактички", истакао је Песков и додао да ће Москва одговорити онда, како и када буде сматрала да је то сврсисходно.

Надам се да ће Србија имати довољно снаге да не уведе санкције Русији

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да се нада да ће Србија имати довољно снаге и суверенитета да не стане у ред "колективног Запада" који је Русији увео санкције.

"Знамо какву политичку мудрост и упорност мора да има председник Вучић, знамо како мора да тражи суптилни баланс. Надамо се, такође, да ће Србија имати довољно снаге, да ће имати довољно суверенитета да не стане у ред овог мејнстрима колективног Запада", рекао је Песков за АТВ.

Он је истакао да је Москви веома стало до односа са Београдом, као и да се ти односи уопште не заснивају на принципу узајамне користи.

"Они имају веома давне, историјске корене, духовне корене. Ми смо веома блиски. Ми смо рођаци", поручио је Песков.

Додао је да је Србија суверена држава и да Русија нема ништа против њених односа са западних земљама.

"Сматрамо да ништа, никаква сарадња са западним или неким другим државама не сме да буде препрека за наставак развијања наших односа. То је за нас најважније", навео је Песков.

Говорећи о позицији Републике Српске, портпарол Кремља је истакао да Москва цени чврст став "српских пријатеља који заиста доследно иступају у циљу одржавања добрих односа између Руске Федерације и Бањалуке".

Он је додао да ће ти односи наставити да се развијају и да ће само јачати у свим областима.

"Знамо какав је притисак унутар Босне и Херцеговине, какав је спољни притисак у оквиру међународних механизама, који функционишу у складу са Дејтонским мировним споразумом. И, наравно, у складу са нашим могућностима, превасходно економски, спремни смо да подржимо Републику Српску како би она имала снаге да доследно прати свој правац, у оквиру те исте државе у којој се она налази", рекао је Песков.

Када је реч о статусу Републике Српске унутар Босне и Херцеговине, Песков је рекао да је она један од два ентитета у тој држави и да је апсолутно равноправна, у складу са Дејтонским споразумом из 1995. године.

"Видимо да се државе тог истог колективног Запада труде да постепено замагле комбинацију тих двају ентитета и они мало-помало задиру у темеље равноправности два ентитета. То је веома опасан процес", истакао је он и додао да Москва, у датој ситуацији, апсолутно подржава права Бањалуке.

Одговарајући на питање о забрани руских медија у Европи, Песков је рекао да су Англосаксонци дуго имали монопол у области медија, те да је руски покушај да направи конкуренцију одмах изазвао хистерију.

"Одмах су пале све маске и испоставило се да никаква права слободе медија тамо не постоји. Чим су неки медији постали неподобни, чим су неки медији почели да приказују тачку гледишта која се разликује од њихове мејнстрим, они су једноставно почели да их забрањују", рекао је он.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести