Песков: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину је кршење договора

МОСКВА: Повратак украјинских команданата одреда Азов из Турске у Украјину представља кршење услова постојећих споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
peskov
Фото: Youtube/ NBC

"Повратак официра Азова из Турске у Украјину није ништа друго него директно кршење услова постојећих споразума. Штавише, у овом случају, услове су прекршиле и украјинска и турска страна“, нагласио је Песков за РИА Новости .

Према споразуму, предвиђено је да украјински официри који су бранили фабрику Азовстаљ у Мариупољу, остану у Турској до окончања сукоба, прецизирао је Песков.

Он је напоменуо да нико није обавестио Русију о пребацивању милитаната.

Песков тврди да је Турска ''била принуђена на овај корак у позадини неуспеха Оружаних снага Украјине у контраофанзиви, као и уочи самита НАТО у Виљнусу''.

"Анкара заузврат показује солидарност са чланицама Алијансе, Русија то одлично разуме", додао је Песков.

Како подсећају РИА Новости, руске трупе су 7. марта 2022. опколиле Мариупољ и до 21. априла ослободиле скоро цео град.

У фабрици Азовстаљ успели су да блокирају више од две хиљаде украјинских војника и милитаната националног батаљона Азов.

Средином маја почели су да се предају, а 20. маја Министарство одбране је објавило потпуно ослобођење тог града.

У септембру прошле године, вршилац дужности шефа самопроглашене ДНР Денис Пушилин рекао је да је након размене заробљеника са Кијевом ослобођено 56 људи, од којих 55 војних лица - петоро из Донбаса, а остало су руске трупе.

Украјини је предато 215 људи, међу којима су били и вође терористичког пука Азов.

У јануару је лист Хуријет, позивајући се на изворе, писао да су официри одреда „Азов” још увек у Турској, што је, како је тада наведено, био захтев Русије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести