Песков: Становници Херсона да одлуче о припајању Русији

МОСКВА: Одлуку о захтеву да Херсонска област уђе у састав Руске Федерације треба да донесу становиници тог региона, поручио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
р
Фото: Youtube Printscreen

Он је нагласио да "такве судбоносне одлуке" морају да имају апсолутно јасну правну позадину, оправдање, и да буду апсолутно легитимне, као што је то, како је рекао, био слуцај са Кримом.

"Да ли треба или не треба да буде таквог захтева, становници Херсонске области тек треба да одлуче. Становници Херсонске области треба да одреде своју судбину. Наравно, ово је питање које треба јасно и пажљиво да верификују и процене адвокати и правни експерти", објаснио је Песков, преноси Интерфакс. Он није хтео директно да одговори на питање да ли Кремљ верује да би у том случају било исправније да се одржи референдум за решавање тог питања. "Рекао сам шта сам хтео да кажем. Нисам рекао ништа о референдуму", рекао је Песков.

Власти украјинске Херсонске области која је под руском контролом саопштиле су раније данас да ће тражити да буду припојени Русији.

Заменик лидера регионалне војне и цивилне администрације Херсона Кирил Стремоусов прецизирао је да се на територији Херсонске области неће стварати никаква Херсонска Народна Република и да неће бити референдума.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести