Песков: У нуклеарки у Запорожју нема и није било тешког наоружања

МОСКВА: У нуклеарној електрани Запорожје нема и никада није било тешког наоружања, а инспектори Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у тамошњој мисији то могу да потврде, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
dmitrij peskov, portparol Kremlja Foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Коментаришући опаску француског председника Емануела Макрона, који је рекао да постоји договор о уклањању тешког наоружања из нуклеарке у Запорожју, Песков је подсетио на речи председника Русије Владимира Путина да никада није било и нема тешког наоружања у нуклеарки.

Песков је истакао да то могу да потврде и запослени у ИАЕА који су тамо даноноћно. Портпарол Кремља је похвалио сарадњу са ИАЕА и рекао да ће Русија уложити напоре да се она настави. Макрон је раније данас рекао да се тренутно разговара о конкретним корацима за уклањање тешког наоружања из нуклеарке у Запорожју.

''Наредних неколико недеља биће одлучујуће у том погледу за помоћ у заштити нуклеарне електране“, изјавио је француски лидер уочи отварања конференције о помоћи Украјини. Макрон је истакао да је циљ демилитаризовање зоне око нуклеарке. Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси разговарао је о успостављању безбедносне зоне у нуклеарки и следећој мисији агенције на састанку у Паризу са украјинским премијером Денисом Шмигалом.

Нуклеарна електрана Запорожје која се налази у граду Енергодару највећа је у Европи, а од краја фебруара је под контролом руске војске. Мисија ИАЕА на челу са Гросијем посетила је нуклеарку почетком септембра, а особље агенције остало је у улози посматрача. ИАЕА је позвала на стварање безбедносне зоне око нуклеарке да би се спречиле ванредне ситуације због оружаних сукоба, пренео је TASS.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести