Пољански: Запад ће морати да сарађује с Русијом

ЊУЈОРК: Запад ће након завршетка специјалне војне операције у Украјини морати да живи и сарађује са Русијом, а услови свега тога управо се одређују, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на данашњој седници Савета безбедности о Украјини.
p
Фото: Youtube Printscreen

Испоручујући Украјини артиљеријске системе далеког домета и вишецевне бацаче ракета ви заправо померате условну линију безбедности која је неопходна за миран развој региона Донбаса још даље на запад, чиме се прецизирају циљеви и задаци наше специјалне војне операције. Замислите се над тим, као и над оним да ћете након завршетка операције, овако или онако, свеједно морати да живите заједно с нама и да сарађујете, навео је Пољански, а преноси Спутњик.

Такође је казао и да је Русија остварила значајне помаке у испуњавању задатака специјалне војне операције, а потпуно ослобођење Донбаса је само питање времена.

Нагласио је и да су ослобођењем Северодоњецка и Лисичанска, руске оружане снаге и јединице самопроглашених ДНР и ЛНР успеле да у потпуности ослободе територију ЛНР.

Према његовим речима, напад Оружаних снага Украјине на истражни затвор у Јеленовки у Донбасу само ће подстаћи процес предаје мобилизованих Украјинаца у заробљеништво.

Кијевски режим покушава да се освети чак и својим војницима који су постали свесни бесмислености испуњавања злочиначких наређења и предали су се како би добили шансу за искупљење и миран живот, истакао је Пољански.

Како је саопштио, Штаб територијалне одбране самопроглашене ДНР у украјинском гранатирању затвора у Јеленовки, у Доњецкој Народној Републици, погинула су 53 заробљена припадника украјинског националистичког батаљона "Азов", а 75 је рањено.

Пољански је на седници Савета безбедности показао фотографију деце која су, како наводи Москва, погинула као резултат гранатирања украјинске војске из оружја које Кијеву испоручује Запад.

Додао је да је западно оружје омогућило Кијеву да гађа градове и села дубоко иза линије фронта, због чега и страдају деца.

Дипломата се још осврнуо на Истанбулски споразум о укидању ограничења на извоз руских производа, као и сарадњу Русије приликом извоза украјинског жита и истакао да Москва сматра да ће ускоро доћи до реализације овог споразума у пуном обиму.

Дипломата је, такође, додао да распоређивање војног терета и објеката у луци у Одеси не доприноси успешној реализацији прехрамбеног споразума.

Он је нагласио да ће руске снаге наставити да уништавају такву робу и објекте, као што је то било урађено 23. јула када су уништени украјински војни брод и складиште противбродских ракета „харпун“ које је испоручила Америка.

Пољански је истакао и да ништа у потписаном меморандуму не спречава Русију да настави са демилитаризацијом Украјине.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести