Полиција сузавцем против демонстраната, Макрон хвали пензионе реформе

ПАРИЗ: Полиција у Паризу употребила је сузавац против демонстраната који данас протестују против пензионе реформе.
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

Сузавац је бачен на рубовима уличног протеста када су поједини демонстранти у капуљачама и маскама које прекривају лица, бацали различите предмете на полицијске службенике, преноси Ројтерс.

Фигаро преноси да су демонстранти на полицију бацали каменице.

Француски синдикати су кренули данас у велики штрајк против планова председника Емануела Макрона за померање старосне границе за одлазак у пензију.

Десетина хиљада људи је на улицама, у градовима широм Француске, преноси Фигаро.

Предлог предвиђа да граница за одлазак у старосну пензији буде померена са 62 на 64 године.

Према предлогу који је представила раније овог месеца премијерка Елизабет Борн, од 2027. године људи ће морати и да имају 43 године радног стажа да би добили пуну пензију, уместо досадашње 42 године.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да је реформа пензионог система коју његова влада планира "праведна и одговорна“ и да мора бити спроведена.

 "Морамо ово да спроведемо", изјавио је Макрон говорећи у Мадриду на заједничкој конференцији за новинаре са шпанским премијером, преноси Ројтерс.

Макрон је том приликом позвао оне који демонстрирају против пензионе реформе да не прибегавају насиљу или вандализму.

Француски синдикати су кренули у велики штрајк против планова председника Емануела Макрона да помери старосну границу за одлазак у пензију.

Нови предлог закона који ће се наћи пред парламентом предвиђа да запослени иду у пензију са 64, уместо 62 године, колико је сада граница, пренео је ББЦ.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести