Порука из Рима: Не ширити панику и дезинформације око вируса

РИМ: Представници ЕУ, италијанских власти, Светске здравстве организације и Европског центра за превенцију и контролу болести са састанка у Риму поручују данас да се не треба руководити паником већ здравим разумом када је реч о вирусу ЦОВИД19.
Korona virus Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

”Озбиљно узимамо и ситуацији и вирус, али истовремено треба имати на уму и податак да 4 од 5 пацијената заражених ЦОВИД19 показују благе симптоме и опорављају се”, каже директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге.

Ханс Клуге је на састанку у Риму пренео најновије информације које говоре да у 33 земље широм света тренутно има 80.980 заражених особа ЦОВИД 19 вирусом.

Клуге додаје да је од укупног броја заражених њих чак 96,5 процената у Кини.

”Смртност је два процента, а у Кини сада и један проценат. У питању су углавном особе старије од 65 година, ослабљеног имунитета који пате и од други болести”, наводи Клуге.

Директор у Светској здравственоиј организацији позвао је грађане Италије да заштите ”себе и друге” тако што ће да прате препоруке надлежних државних органа и да пазе на здравље посебно док су на путу.

”Здрав разум, хигијена руку водом и сапуном и када кашљете то чините у марамицу коју ћете безбедно одложити”, препоручио је Клуге.

Ханс Клуге је нагласио важност заштите и информисања здравствених радника који су ”први на удару” вируса.

Поред тога он је подвукао и улогу медија у тренутној ситуацији са Корона вирусом.

”Улога медија је од критичног значаја. Ово је време за тачно и етичко информисање базирано на провереним изворима. Новинари су такође део рада у циљу заштите јавног здравља”, наглашава Ханс Клуде.

Европска комесарка за здравље Стела Киријакидис такође упозорава на опасност од дезинфомација у погледу новог вируса и његовог ширења.

”Ситуација јесте за бригу, али нема места паници. Морамо бити опрезни када је реч о дезимформацијима и ксенофобним изјавама које доводе у заблуду грађане истовремно доводећи у питања напоре власти”, каже Киријакидис.

Она је нагласила да ЕУ ради на координацији са и међу земљма чланицама као и да ће свима бити обезбеђана сва неопходна подршка у борби против епидемије.

Из Европског центра за превенцију и контролу болести кажу да се још ради на утврђивању информација о природи вируса ЦОВИД19.

Директорка Центра Андреа Амон наводи да су у ЕУ у току припреме за различите сценарије па и онај о ширењу кластера вируса на друге земље чланице.

”Земље чалнице ће већ ове недеље добити памфлете са информацијам које могу проследити својим грађанима”, каже Амон.

Она наводи да је поред кључне координације међу земљам чланицама ЕУ у сталним контактима са Кином, Канадом, САД и Африком у циљу праћења, превенције и сузбијања епидемије ЦОВИД19.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести