Потонуо брод са више десетина миграната у Егејском мору

АТИНА: Грчке власти покренуле су велику операцију потраге и спасавања источно од острва Карпатос у Егејском мору, након што је током ноћи тамо потонуо чамац са више десетина миграната, преноси АП.
more, pixabay
Фото: Pixabay.com

Обалска стража саопштила је данас да је 29 миграната, сви мушкарци, спашено из мора 61 километар југоисточно од Карпатоса, острва између Родоса и Крита, преноси АП.

Утврђено је да је реч о држављанима Авганистана, Ирака и Ирана, а они су властима пренели да је на пловилу било око 60 до 80 људи када је потонуо, саопштила је обалска стража.

Они који су спашени навели су да су кренули из области Анталије, на јужној турској обали и да су пловили ка Италији, када је током ноћи дошло до бродолома.

Два патролна чамца обалске страже, брод грчке морнарице, хеликоптер ваздушних снага и најмање три брода који плове у близини, учествују у акцији потраге и спасавања, саопштила је обалска стража.

Најчешћи морски пут за мигранте са Блиског истока, Азије и Африке је од Турске до оближњих грчких острва, али због грчких власти које повећавају патроле у Егејском мору и извештаја да Турска по кратком поступку депортује људе не дозвољавајући им да поднесу захтев за азил, многи сада заобилазе ову руту и покушавају да крену дужим, опаснијим путем директно до Италије, наводи АП.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести