Празници у Европи: У процепу између пандемије и потреба грађана

ЛОНДОН: Владе широм Европе покушавају да пронађу баланс између потребе да се ограничи ширење корона вируса и потребе да грађанима дозволе да предстојеће празнике прославе са својим најближима. Већина држава ће у овом периоду ублажити рестрикције које су тренутно на снази, али у незнатној мери, како не би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.
w
Фото: Танјуг (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

У Чешкој ће од 18. децембра отпочети бесплатно добровољно тестирање свих грађана употребом брзих антиген тестова, а циљ је да се породичне посете учине безбеднијим, преноси Ројтерс.

Током божићних и новогодишњих празника, у Грчкој ће бити отворене књижаре и фризерски салони, а ноћни полицијски час почињаће сат времена касније. Ове мере биће на снази до 7. јануара, док ће рестрикције на путовања међу регионима важити до следећег месеца. Цркве ће бити отворене 25. децембра и 6. јануара, док ће број верника у њима бити ограничен.

У Француској ће 15. децембра бити укинуте мере карантина, које ће заменити ноћни полицијски час, осим за Бадње вече.

Италијани неће моћи да присуствују поноћној миси за Бадње вече, која ће због полицијског часа почети два сата раније. У друге регионе грађани ће моћи да путују само у хитним случајевима током сезоне празника, почев од 20. децембра.

У Холандији је на снази мера која прописује да само три особе могу доћи у посету једном домаћинству. Ова мера је 8. децембра продужена до 15. јануара. Ресторани и кафићи ће остати затворени, а премијер тврди да није искључено увођење додатних мера пре Божића.

Фото: Танјуг (AP Photo/Emilio Morenatti)

Ресторани, музеји, биоскопи и друге културне институције у Данској затворене су 9. децембра у 38 од 98 општина,укључујући и престоницу, а ова мера остаће на снази до 3. јануара.

Немачка ће морати да уведе строже мере пре празника. Федерална влада је 10. новембра продужила мере карантина до 10. јануара, али ће оне бити ублажене током божићних празника, када ће бити дозвољено окупљање до десет људи, не укључујући децу.

Мађарски премијер Виктор Орбан је 7. децембра саопштио да неће бити новогодишњих прослава. Рестрикције које су тренутно на снази, укључујући и полицијски час након седам сати увече, важиће најмање до 11. јануара.

Ноћни полицијски час у Португалу ће за Божић и Бадње вече бити померен за три сата, од 23 до два часа иза поноћи, када неће бити ограничења на окупљања у домаћинствима. Уличне прославе Нове године ће бити забрањене, а напољу ће у групама смети да буде највише по шесторо људи.

У Шпанији ће за Божић и Нову годину бити дозвољено окупљање до десет особа у једном домаћинству, за четири више него сада, док ће полицијски час овим данима почети у 1.30 уместо у 23 сата. Путовања између региона ће бити забрањена у периоду између 23. децембра и 6. јануара, осим ради одласка у посету члановима породице.

Норвежани ће за Божић и Нову годину у своје домове моћи да позову највише десет гостију, за пет више него што је тренутно дозвољено.

Скијалишта у Аустрији биће отворена од 24. децембра, али неће бити дозвољене божићне пијаце.

Чланови домаћинстава у Белгији ће за Божић моћи да буду у блиском контакту само са још једном особом, док ће они који живе сами празник моћи да проведу са још две особе. Ватромети за Нову годину ће бити забрањени, а путовања изван земље се не препоручују.

У Ирској ће у периоду између 18. децембра и 6. јануара бити дозвољено да се састану три домаћинства, док ће забрана путовања унутар земље у том периоду бити укинута.

Исти број домаћинства ће моћи да се окупи и у домовима у Великој Британији, у периоду од 23. до 27. децембра. Грађани ће такође моћи да се састану у црквама или на отвореном, али не и у затвореним деловима угоститељских објеката. Продавнице ће смети да раде дуже током Божића и у јануару.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести