Преминуо последњи бели председник Јужне Африке

КЕЈП ТАУН: Последњи бели председник Јужноафричке Републике Фредерик Вилем де Клерк преминуо је јутрос у 85 години, саопштила је данас његова Фондација.
de klerk
Фото: Tanjug (AP Photo/Brenton Geać/Pool/File)

У саопштењу се наводи да је Де Клерк преминуо у свом дому у Кејп Тауну након борбе са ретком врстом рака, мезотелиомом, јавља Ројтерс.

Де Клерк је предводио мањинску белу владу Јужне Африке до 1994. године када је Афрички национални конгрес Нелсона Манделе преузео власт.

Де Клерк је 1993. године поделио Нобелову награду за мир са Манделом, кога је три године раније ослободио и затвора, али се његова улога у транзицији ка демокртаији и даље преиспитује, више од 20 година након завршетка апартхејда.

Као последњи шеф државе из ере владавине беле мањине, он и његова влада су одбацили систем апартхејда и увели опште право гласа.

Де Клерк се 1993. јавно извинио за штетне последице апартхејда, али не и за сам апартхејд.

Након избора 1994. постао је заменик председника у Манделиној коалицији и подржавао владину либералну економску политику, али се противио Комисији за истину и помирење која је основана да истражује кршења људских права у прошлости, јер је желео потпуну амнестију за политичке злочине.

У мају 1996, након што је Национална партија уложила приговор на нови устав, Де Клерк се повукао из коалиционе владе, а наредне године и из политике.

У марту му је дијагностикован мезотелиом, врста канцера која напада танак слој ткива који покрива већину унутрашњих органа.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести