Препорука о отварању граница у рукама земаља чланица

БРИСЕЛ: Иако је Савет ЕУ донео препоруку за отварање спољних граница ЕУ за Србију и још 14 земља, примена ове препоруке искључиво је у надлежности земља чланица, упозорили су вечерас у Бриселу.
eu zastava
Фото: Tanjug (freeimages.com, ilustracija)

У Савету ЕУ наглашавају да препорука нема законски карактер, а да су земље чланице ”одговорне за примену садржаја препоруке”.

Земље чланице могу, транспарентно, поступно да подижу ограничења на путовања само за земље са листе. Оне не би требало да одлучују о укидању рестрикција на путовања за земље које нису на листи пре него што се то координисано не договори, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

То практично значи да грађанима 15 земља које су се нашле на листи није аутоматски и под истим условима дозвољен улазак у све земље чланице ЕУ.

Чешка је тако већ најавила да ће отворити своје границе само за осам земља са ове листе, а једино за Србију и Црну Гору ”без ограничења”, односно без тестова и карантина.

С друге стране, Немачка би тек требало да одлучи да ли ће и под којим условима дозволити улазака земаља с ”договорене листе”.

Како су границе увек биле у националној, па и покрајинској у случају Немачке, надлежности земља чланица, општа је препорука да се пре кретања на пут грађани Србије добро распитају о условима који важе у земљи која им је дестинација.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести