Протекли јул најтоплији месец откако се мери температура

ВАШИНГТОН: Протекли јул био је најтоплији месец измерен на Земљи од када је почело мерење температуре 1880. године, што је још један рекорд за који научници кажу да подржава предвиђања о климатским променама које је изазвао човек.
e
Фото: pixabay.com

Америчка национална администрација за океане и атмосферу саопштила је данас да је јул био за 0,95 степени Целзијуса топлији од просека за тај месец у 20. веку, преноси АП.

С обзиром на то да је јул најтоплији месец у календару, метеоролози кажу да то значи да је постављен нови рекорда за тај месец у последњих 140 година. 

Просломесечне температуре су премашиле претходни рекорд за јул, постављен 2016. године, за 0,03 степена. 

Тај резултат је био очекиван пошто је неколико европских земаља, као што су Француска, Белгија и Немачка, пријавиле да су у јулу премашени претходини национални температурни рекорди. 

У шведском сеоцету Маркувинса забележено је врелих 34,8 степени, што је највиша температура измерена северно од Арктичког круга. 

Према подацима Америчке националне администрације за океане и атмосферу, протеклог јула 43. узастопни пут забележене су температуре изнад просека за 20. век.

Јун је ове године такође забележио температурни рекорд за тај месец за протеклих 140 година.

Ова година је до сада 0,95 степени топлија од дугогодишнејг просека, али и даље иза рекорда из 2016. године.

Рекордне температуре дешавају се у исто време кад и други климатски екстреми.

Загревање океана довело је до раног топљења леда у Беринговом мореузу између Русије и Аљаске, каже Рик Томан, стручњак за климу у Универзитету Аљаска Фербанкс,

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести