Протестанти у Хонгконгу формирали људски ланац

ХОНГКОНГ: Демонстранти који недељама протестују у Хонгконгу окупили су се на улицама држећи се за руке и тако формирали људски ланац по угледу на протест против совјетске власти у балтичким земљама пре 30 година. 
hong kong protesti, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kin Cheung)

Хиљаде демонстраната на протестима названим "Хонгкошки ланац", држећи се за руке, испунили су станице подземне железнице и улице, преноси АП.

Неки од њих су подигли руке, а други су телефонима осветљавали улице. Организатори су се надали да ће ланац пратити линију метроа дужине 40 километара. 

То је био последње окупљање покрета који је пре 11 недеља почео позивима да се укине сада суспендовани закон о изручењу, а потом се проширио на захтеве за демократијом и независном истрагом наводне полицијске бруталности током протеста. 

Наведено је да су за формирање ланца инспирацију пронашли у "Балтичком ланцу", мирним политичким демонстрацијама, које су се догодиле 23. августа 1989, када се око два милиона људи ухватило за руке у људском ланцу дугом 600 километара преко три државе - Естоније, Летоније и Литваније. 

EUR/RSD 117.5291
Најновије вести