Први случајеви короне на Маршаловим острвима

МАЏУРО:На Маршаловим острвима, једном од ретких места на којима није било заражених коронавирусом, забележена су прва два позитивна случаја.
Maršalska ostrva Foto: Youtube/printscreen
Фото: Маршалска острва Фото: Youtube/printscreen

Влада овог пацифичког архипелага објавила је да двоје радника из САД имају ковид-19 након што су стигли с Хаваја у уторак.

Они су допутовали војним летом и од тренутка када је утрвђено да су ковид позитивни, смештени су у изолацију. Обоје су асимптоматски случајеви.

Маршалова острва су затворила границе још у марту како би спречили да се вирус прошири и на њиховој територији.

Власти су нагласиле како заражени пар спада у "строго граничне случајеве", а 35-годишњакиња и 46-годишњак одмах су изоловани без опасности за даљњим ширењем вируса у заједници.

Већина острвских држава на Пацифику затворило је своје границе у раним данима пандемије због забринутости да њихови болнички системи не би издржали велико и нагло ширење вируса.

У јуну су Маршалова острва ублажила рестрикције и допустила боравак већином припадницима америчке војске, али уз услов тронедељног карантина у војној бази Квајелин, која се иначе користи за тестирање војног наоружања.

Верује се да Кирибати, Микронезија, Науру, Палау, Самоа, Тонга, Тувалу и Ванатау још немају регистроване случајеве ковида-19.

Локалне власти позвале су људе да "остану будни", да наставе да се придржавају мера опреза и саопштиле да нису потребне никакве мере затварања.

Влада је аплеловала на грађане да "наставе да буду спремни " и да припеме залихе хране и лекова за две до четири недеље.

С популацијом од 55.000 људи, Маршалова острва састоје се од два ланца коралних атола, заједно с више од 1.000 острваца, северно од екватора на Пацифику.

Маршалова острва су самоуправна држава, али САД контролише њихову безбедност и одбрану и сваке године им обезбеђују милионе долара помоћи.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести