Пућдемон: Ако могу Косово, Албанија и С. Македонија, што не можемо ми?

МОСКВА:  Бивши лидер Каталоније Карлес Пућдемон упитао је зашто Европска унија не би примила независну Шкотску и Каталонију у своје чланство, ако већ, како каже, "преговара са Косовом, Северном Македонијом и Албанијом".
Karles Pučdemon Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Фото: AP Photo/Markus Schreiber

РТ, међутим, напомиње да су Албанија и Северна Македонија суверене земље, док је статус Косова споран.

Наиме, Приштина је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, док Албанија и Северна Македонија нису добиле из ЕУ зелено светло за почетак претприступних преговора.

"Рекли су нам: Прихватање Шкотске, Каталоније и Фландрије било би превише компликовано. Могли бисмо то да прихватимо, али истовремено ЕУ је тежила ка проширењу броја држава чланица са 28 на 30, или чак 32. Они преговарају са Косовом, Северном Македонијом и Албанијом о њиховом придруживању", рекао је Пућдемон у интервјуу са бившим председником Еквадора Рафаелом Кореом за шпански РТ.

Бивши председник Европске комисије Жан Клод Јункер је раније рекао да би било немогуће управљати Унијом уколико би имала 98 чланова што би се, како је навео, на крају и десило уколико би Каталонији било дозвољено да ради шта зели.Пућдемон, међутим, тврди да би ЕУ могла да буде функционална заједница са богатим и срећним становништвом, чак и ако буде састављена од малих земаља.

Он сматра да области које желе да се отцепе, попут Каталоније, не би требало да имају другачији третман "само због тога како су границе постављене у неком тренутку у прошлости".

"Они који праве мапе мораће много пута да праве промене јер се, на срећу, границе мењају. Наша тежња је да те промене не буду спроведене путем рата, бракова међу краљевским породицама и колонизацијом, већ према вољи народа", наводи Пућдемон.

Пућдемон, који је на потерници Шпаније због организовања референдума о независности Каталоније пре две године, сматра да би требало поздравити ненасилан начин борбе за независност, који су спровели он и његове присталице.

У супротном, како тврди, људи са сличним тежњама видеће да је "једини начин за стицање независности рат и оружани сукоб, уз каснију интервенцију међународне заједнице, као што је био случај са Југославијом".

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести