Пуповац поручио: Усташе не могу у Срб

ЗАГРЕБ: „Усташе у Срб не могу, наћи ћемо начин”, изјавио је данас Милорад Пуповац, челни човек Српског народног већа (СНВ) на ванредној конференцији за новинаре одржаној поводом "езапамћеног дивљања филоусташке странке А-ХСП Дражена Клеминеа" које већ неколико дана узнемирава становнике Срба.
Milorad Pupovac/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Ове године као и ранијих година, неко ко је осуђиван прекршајно и симболичним казнама, неко коме је забрањено задржавање око споменика жртвама и ове године активније застрашује и вређа жртве и сећање на устанак, рекао је Пуповац, пренео је дневно.хр.

Он притом подстиче на мржњу и снима људе неовлашћено и објављује снимке на Фејсбук страници, казао је он.

"Полиција потом поступа према некоме ко је два пута трубио након забаве, док неко ко долази у усташкој мајци и вређа у дворишту на националној и другој основи не поступа", навео је Пуповац и додао да Келеминц већ пети дан кампује испред старе зграде полиције без дозволе, мокри по јавној површини, пушта псе да по селу узнемиравају животиње и људе, а истовремено то ради супротно Закону о угоститељству.

Ово је озбиљан пропуст оних који треба да штите закон, упозорио је Пуповац.

"Било да је реч о полицији или судовима, који не виде разлог да му забране прилазак Србу, али очито су имали потребу да казне два дечка који немају везе ни са усташком нити четничком идеологијом, баш никакве", казао је Пуповац.

Према његовим речима, за то што су попили, постоји поступак, с не да их држе од 3.00 ујутро до 17.00 часова поподне други дан у станици, док онај који шири мржњу и негира геноцид, тај може да у истим мајцама дође на суд у Госпићу.

Он је навео да за усташе у Србу нема места.

"Желимо да се то чује и да нисмо сами у овоме. Прочитао сам одредбе закона који би могао бити основа за решење када говоримо о боравку Келеминеца у Србу",нагласио је он.

Према његовим речима, што се тиче усташког знамења у Хрватској, то је већ дубљи проблем, није то проблем само ове коалиције, већ бивших коалиција.

"Треба коначно смоћи снаге да се каже што је то и који је статус тога у овом друштву.Један од разлога зашто се окупљамо у Србу је и тај. Антифашизам који то допушта није антифашизам у правом смислу речи", казао је Пуповац.

"Желимо да се то чује и да нисмо сами у тој причи, тај устанак није била само гола одбрана живота српског народа на том простору, тај устанак је био почетак у којем су слогу у оружаном братству нашли Далматинци и Личани, Хрвати и Срби и створили слободну територију на босанској и хрватској страни који је трајао до краја рата, уз повремене немачке и усташке офензиве, али је трајао. Ту слободу ниједан антифашистички покрет не запоставља”, закључио је он.

Главни секретар Саша Милошевић подсетио је да су против Клеминеца поднели пријаву пре шест година.

"Већ годинама смо под опсадом Дражена Келеминеца и његових праваша. 2015. године смо тужили Келеминеца због позивања на насиље према Пуповцу.Рекао му је тада да ће му то бити последња посета Србу. Наша адвокатица је на тој расправи видела судију како сама расправља с окривљеним. Адвокатици је судија одбила да да записник, а Келеминац је дошао у мајици Тито је злочинац што је кршење кућног реда", подсетио је Милошевић.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести