Путин: Москва ће деловати ако НАТО пређе црвене линије

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин је изјавио данас да ће Русија бити принуђена да реагује ако НАТО пређе њене "црвене линије" у вези са Украјином, наводећи да ће Москва сматрати "окидачем" размештање одређених офанзивних ракетних капацитета на тлу Украјине.
р
Фото: Youtube Printscreen

Путин је на инвестиционом форуму у Москви рекао да се нада да ће здрав разум превладати на свим странама, али да жели да НАТО буде свестан забринутости Русије у погледу сопствене безбедности, а у вези са Украјином, преноси агенција Ројтерс.

"Ако се на територији Украјине појаве неки ударни системи, време лета до Москве биће 7-10 минута, а пет минута у случају употребе хиперсоничног оружја. Само замислите то", изјавио је Путин.

"Шта да радимо у таквом сценарију? Мораћемо онда да направимо нешто слично у односу на оне који нам на тај начин прете. А то можемо и сада", поручио је Путин.

Према његовим речима, Русија је управо успешно тестирала хиперсоничну ракету која ће бити у употреби почетком нове године и која има време лета од 5 минута и брзину девет пута већу од брзине звука.

"Стварање таквих претњи (у Украјини) представља црвене линије за нас. Али надам се да до тога неће доћи. Надам се да ће превладати осећај здравог разума и одговорности како код наше две земље тако и код светске заједнице", изјавио је Путин.

Руски председник је нагласио да Русија има оправдане забринутости због, како каже, чињенице да се у близини њених граница изводе вежбе великих размера, укључујући и оне непланиране, као што је недавно био случај у Црном мору, када су стратешки бомбардери летели 20 километара од руске границе.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести