Путин открио на шта су се Јермени и Азери обавезали

МОСКВА: Од данас је на снагу ступило примирје између Јерменије и Азербејџана, а председник Русије Владимир Путин је саопштио на шта су се обе стране обавезале.
putin
Фото: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

МОСКВА: Од данас је на снагу ступило примирје између Јерменије и Азербејџана, земаља које су од 27. септембра водиле крвави рат око Нагорно-Карабаха, а председник Русије Владимир Путин је саопштио на шта су се обе стране обавезале.

Како преноси Спутњик, прекид ватре је ступио на снагу 10. новембра по московском времену (22.00 по српском, 9. новембар).

Наводи се да ће Азербејџан и Јерменија остати на тренутним положајима и да ће разменити ратне заробљенике, док ће у Карабаху, дуж линије раздвајања, бити распоређени искључиво руски мировњаци, којих ће бити 1.960 и сви транспортни чворови ће бити деблокирани.

Како се јерменска војска буде повлачила, тако ће руски мировњаци бити распоређивани.

Контингент руске војске ће остати у Нагорно-Карабаху наредних пет година, што ће се продужити уколико ниједна од страна у року од шест месеци пре истека тог рока не затражи њихово повлачење.

Руски мировњаци ће формирати центар за надгледање поштовања прекида ватре.

Договорено је да Јерменија врати Азербејџану регион Келбаџар до 15. новембра, а Лачин до 1. децембра, док ће лачински коридор ширине пет километара остати у рукама Јермена, како би се обезбедила веза Јерменије и Нагорно-Карабаха, без утицаја на статус града Шуши.

Јерменија мора до 20. новембра да преда и делове Адгамског и Газахског региона Азербејџана које тренутно држи.

Спутњик додаје да ће се у наредне три године развити план за иградњу нове саобраћајнице уз Лачински коридор, која ће обезбедити везу главног града Степанакерта и Јерменије и на њој ће бити распоређен руски контигент.

Азербејџан ће гарантовати безбедност превоза у Лачинском коридору свим цивилима, а избеглице ће се вратити у своје домове у Нагорно-Карабаху, што ће контролисати високи представник УН за избеглице.

Све економске и саобраћајне везе у региону биће деблокиране., док ће Јерменија обезбедити саобраћајне везе између западних делова Азербејџана и Нахчиванске аутономне републике са циљем протока људи, робе и услуга у свим правцима.

Контролу ће вршити руске граничне трупе, а по договору ће бити изграђене нове саобраћајнице између западних делова Азербејџана и Нахчиванске аутономне републике.

Путин: Милитантне енклаве у Сирији извор терористичке претње

СОЧИ: Нестабилност на Блиском истоку и у Северној Африци и милитантне енклаве у Сирији и даље су извор терористичке претње, рекао је председник Русије Владимир Путин, отварајући данас самит Шангајске организације за сарадњу.

Према његовим рецима, на Блиском истоку и на северу Африке и даље постоји опасна нестабилност, пренео је ТАС С.

"Оружани сукоби у Либији и Јемену, као и милитантне енклаве у Сирији и даље су извор терористичких претњи", истакао је Путин.

Путин: Све руске вакцине против короне су ефикасне

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су све руске вакцине против Ковид-19 ефикасне и најавио да ће Русија ускоро регистровати трећу вакцину против корона вируса, јавила је РИА.

Путин је казао да је Москва спремна да сарађује са свим осталим земљама о вакцинама против корона вируса, али је и позивао да се ти процеси не политизацију, пренео је Ројтерс.

Путинова изјава уследила је дан након што су произвођачи вакцине Фајзер Инц и БиоНТек саопштили да је њихова вакцина против корона вируса ефикасна више од 90 посто.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести