Путин потписао декрет о Стратегији националне безбедности

МОСКВА: Руски лидер Владимир Путин потписао је декрет којим се усваја нова Стратегија националне безбедности Руске Федерације, објављено је на порталу администрације председника.
putin
Фото: Tanjug (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Како се наводи, претходно је нову верзију Стратегије националне безбедности, која је одмах ступила на снагу, усвојио Савет безбедности Русије.

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је крајем маја, након што је Путин позвао на разматрање нове стратегије, рекао да ће један од приоритета стратегије бити информациона безбедност јер је то област у којој се јављају нове претње, пише Спутњик.

Поред тога, како је навео, један од главних приоритета биће и заштита традиционалних духовних и моралних вредности, културе и историјског сећања, односно борба против ревизије историје.

У новој стратегији ће се говорити и о претњама које се стварају захваљујући новим и напредним технологијама, али и у покушајима мешања у унутрашње ствари, навео ја Патрушев.

Како преносе руски медији, нова стратегија подразумева и повећање животног стандарда руских грађана, јачање јединства руског друштва, достизање националних циљева економског развоја, као и повећање међународног престижа земље.

Стратегијом је предвиђено и да се подигне ниво предвидивости у земљи, као и поверења и безбедности у међународној сфери, али и ниво адекватног доношења симетричних и асиметричних мера како би се спречиле непријатељске акције других држава које наносе штету суверенитету и територијалном интегритету Руске Федерације.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести