Путин: Прелазак на хришћанство почетак руске државе

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да прелазак на хришћанство пре више од 1.000 година на територији Кијевске Русије представља почетак формирања саме руске државе. 
1
Фото: Tanjug

Путин је то рекао на церемонији обележавања 1.030 година од када је кнез Кијева Владимир Први Велики прешао на хришћанство и потом покрстио целу Кијевску Русију, лабави савез словенских племена, који је претходио руској држави, објашњава АП. 

Руски председник рекао је да је примање хришћанства било "почетна тачка за формирање и развој руске државе, искреног духовног рођења наших предака, одређивања њиховог идентитета". 

"Идентитета, цветања националне културе и образовања", рекао је Путин обраћајући се хиљадама окупљених швештеника и верника код велике статуе посвећене кнезу Владимиру испред Кремља. 

Он је додао да савремено друштво брине о јачању моралне подршке, а да огромну улогу у томе носе и сами грађани Русије који показују одговорност и неравнодушност.

"Народи који су прихватили хришћанску веру као своју, могли су да достигну невероватне висине у политици, уметности, литератури, науци, али и у економској делатности. Стекли су невероватно искуство заједништва, које је у више наврата спасавало, јачало и подржавало нашу државу у најгорим тренуцима", указао је он. 

Путин сматра да време на то духовно наслеђе нема никакав утицај.

"Наш свети дуг је да очувамо и умножимо тај дух за нова поколења. Веома је важно то што савремено друштво брине о јачању моралне подршке. Огроман утицај имају и хуманитарне и образовне организације“, оценио је руски председник.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести