Путин рекао да неће бити нових маневара близу Украјине

ПАРИЗ: Руски председник Владимир Путин обећао је да за сада неће спроводити нове војне иницијативе у близини Украјине као предуслов за могућу деескалацију, јавља агенција Ројтерс позивајући се на изјаву једног француског званичника после разговора Путина са председником Француске Емануелом Макроном.
pariz5
Фото: Танјуг/АП

Руски лидер се, према речима неименованог француског званичника, такође сагласио да ће трупе које учествују у војној вежби на белоруској територији у близини украјинских граница, бити повучене чим се вежбе окончају.

Међутим, сам Путин, како наводи Ројтерс, није поменуо такве уступке током конференције за новинаре одржане након јучерашњих шестосатних разговора са Макроном у Москви.

Неименовани француски званичник је рекао да је Макрон током разговора пристао да “отвори дијалог о стратешким питањима”, али нису изнети детаљи о томе шта би тај дијалог могао укључивати.

Путин је захтевао промене безбедносних аранжмана у Европи, укључујући обећање да НАТО никада неће прихватити у свој састав Украјину, да ракете никада неће бити распоређене у близини руских граница и да ће западна алијанса смањити своју инфраструктуру.

Исти француски званичник тврди да је договор постигнут и током преговора о јачању дипломатије у оквиру такозваног Нормандијског формата, у којем Француска и Немачка делују као посредници у преговорима који укључују Русију и Украјину.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести