Путин: Руско украјинско савезништво је неизбежно

Зближавање Русије и Украјине је неизбежно, као што је и неизбежан савезнички однос између две државе, сматра руски лидер Владимир Путин.
Vladimir Putin, predsednik Rusije Foto: AP
Фото: AP

„Мислим да је то неизбежно. У сваком случају, неизбежна је изградња нормалних, пријатељских, рекао бих и више него пријатељских, савезничких односа. На крају ћемо ипак доћи до тога. Зближавање је неизбежно“, рекао је Путин у интервјуу за нови филм америчког режисера Оливера Стоуна „У борби за Украјину" који је приказан на фестивалу у италијанској Таормини.

Руски лидер је констатовао да пропаганда актуелних власти у Украјини, које оптужују Русију за трагичне догађаје из 2014. године, отежавају односе између две државе.

Снајпери у Грузији
Путин је саопштио да му је познато о учешћу грузијских снајпериста у догађаје на мајдану, али у потпуности искључује да је тадашње руководство употребило силу за завођење реда.

„Знам да тадашње актуелне власти на челу са председником Јануковичем нису користиле војску, нити су желеле да дају повод опозицији да употреби силу“, сматра руски председник.

Он је додао да му је Јанукович више пута говоерио „да му није на памет падала идеја да употреби силу против цивила, чак ни против људи који су узели оружје у руке“.

„У потпуности искључујем да је он то могао да уради, док су они који су тражили повод за државни удар то могли“, нагласио је Путин.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести