Путин с лидерима Донбаса о размени заробљеника с Кијевом

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са лидерима самопроглашених народних република Доњецк и Луганск, Александром Захарченком и Игором Плотницким, а главна тема је била размена заробљеника са Украјином, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Epa (Ivan Boberskyy)
Фото: Epa (Ivan Boberskyy)

Оба лидера непризнатих република у Донбасу генерално су подржала ту идеју, рекао је Песков, преноси Тасс.

Путин је са Захарченком и Плотницким разговарао након што је лидер Украјинског избора - Покрета за право народа, Виктор Медведчук, раније данас изнео предлог о размени заробљеника између Украјине с једне стране и Доњецка и Луганска с друге стране, уз подршку патријарха московског и целе Русије Кирила, рекао је Песков.

Путин им је рекао да подржава Медведчуков предлог о обимној размени људи које држе обе стране, навео је портпарол Кремља.

Према његовим речима, и Захарченко и Плотницки су подржали ту иницијативу, али су указали на потребу да то питање буде додатно разрађено са представницима Украјине.

Путин је, заједно са премијером Дмитријем Медведевим и патријархом Кирилом, посетио новообновљени манастир Нови Јерусалим надомак Москве и тамо разговарао са Медведчуком.

Шеф руске државе подржао је Медведчукову идеју о размени заробљеника између Доњецка и Луганска с једне стране и Кијева са друге, обећавши да ће учинити све и разговарати с лидерима те две самопроглашене републике на истоку Украјине, наводи Тасс.

Путин је изразио очекивање да ће тај план бити брзо реализован, а Медведчук је рекао да је Украјина сада спремна да ослободи 306 људи, а да очекује да Доњецк и Луганск ослободе 74 људи, што би се, како је рекао, могло спровести до новогодишњих и божићних празника.

Размена заробљеника је једна од кључних одредби Пакета мера за примену Споразума из Минска, који такође предвиђа опрост и амнестију стављањем на снагу закона којим се забрањује прогон и кривично кажњавање грађана због догађаја у региону Донбаса, напомиње руска агенција.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести