Путин с Ердоганом о Либији: Не губимо наду

БЕРЛИН: Руски председник Владимир Путин изјавио је у Берлину да се нада да ће дијалог о Либији бити настављен и да ће сукоб у тој земљи бити решен.
putin erdogan
Фото: Tanjug (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Не губимо наду да ће дијалог бити настављен и не штедимо напоре да се овај сукоб реши, рекао је Путин на састанку с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом на маргинама састанка у Берлину.

Русија и Турска су начиниле добар корак када су позвале на прекид ватре у Либији, чиме су створени предуслови за одржавање конференције у Берлину, истакао је Путин, пренео је Тасс.

Ердоган: Хафтар да одустане од агресивног понашања

Командант Либијске националне армије Халифа Хафтар мора да одустане од агресивног понашања да би се отворио пут за политички процес у Либији, изјавио је у Берлину турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Хафтар није потписао споразум и то нам показује да не жели мировни процес, већ војно решење конфликта, рекао је Ердоган на почетку разговора с руским председником Владимиром Путином.

Да би се обезбедили мир и стабилност у Либији, на конференцији у Берлину неопходно је наћи начине да се осигура прекид ватре и политичко решење сукоба, истакао је Ердоган, пренео је Тасс.

У Берлину се данас окупљају кључни фактори у дугогодишњем грађанском рату у Либији у покушају да се обузда мешање страних војних снага, учврсти примирје и помогне новом покретању политичког процеса о будућности те северноафричке државе.

Канцеларка Ангела Меркел позвала је лидере 12 земаља, као и Уједињене нације, Европску унију, Афричку унију и Арапску лигу на самит у главном граду Немачке.

Вишемесечна дипломатска настојања Немачке да појача напоре за заустављање борби у Либији у оквиру су иницијативе генералног секретара УН Антонија Гутереша и његовог изасланика за Либију Гасана Саламе, преноси АП.

Либија је подељена на супарничке администрације, од којих свака има подршку различитих држава.

Хафтерове снаге које су од априла у опсади Трполија подржавају Египат, Русија и Уједињени Арапски Емирати, док се влада Триполија окренула Турској.

Примирје на које су обе стране почетком овог месеца позвани Москва и Анкара је први прекид у борбама у последњих више месеци.

Изасланик УН за Либију Гасан Саламе оценио је да је тој земљи потребно да престане свако страно мешање, али је изразио и бојазан да у Берлину неће бити постигнут договор о прекиду сукоба.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести