РИА: МУП Украјине ставио НА ПОТЕРНИЦУ патријарха Кирила! Помиње се и превентивна мера ПРИТВОРА

КИЈЕВ: Министарство унутрашњих послова Украјине ставило је патријарха московског и целе Русије Кирила на потерницу и изнело тврдњу да се он "скрива од преткривичне истраге",  преносе РИА Новости позивајући се на базу података тог министарства.
patrijarh kiril
Фото: Tanjug (TV Hram/ Sergej Vlasov)

Патријарх Кирил се на потерници Службе безбедности Украјине налази од 11. новембра, а међу данас ажурираним подацима из базе података украјинског Министарства унутрашњих послова, уз фотографију и световно име патријарха, Владимира Гундјајева, помиње се и превентивна мера притвора.

Почетком новембра кијевске власти саопштиле су да је патријарх Кирил у одсуству оптужен за задирање у територијални интегритет и неприкосновеност Украјине, међутим, тада није била расписана потерница за њим.

Претходно су украјинске власти више пута у одсуству подизале оптужнице против представника Русије, али оне нису довдодиле до последица.

Патријарх Кирил је раније позвао хришћанске цркве света и међународне организације да подрже канонску Украјинску православну цркву (УПЦ) и позвао на заштиту ухапшеног игумана Кијево-печерске лавре, митрополита вишгородског и чернобилског (Лебедског) Павла.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести